آیا مردان قبیله آفریقایی آکا بهترین پدرهای دنیا هستند؟

مترجم: علی نیری//
در حالیکه زنان به شکار میروند، مردان از بچهها مراقبت کرده و حتی اجازه میدهند که نوک پستانشان را بمکند. «جوانا مورهد» از «بری هیولت»، متخصص انسانشناسی، میپرسد که چرا الگوی خانوادگی در قبیله آکا اینگونه است.
سوالی که ارسطو، داروین و فرزند ۳ ساله من از خود پرسیدهاند این است: نوک پستان مردان دقیقا به چه دردی میخورد؟ این هفته موسسه خیریه Fathers Direct با کمک تحقیقی در مورد یک قبیله بدوی آفریقایی موفق به یافتن پاسخ این سوال شد؛ جواب همان است که فرزند ۳ سالهام (و انصافا خود داروین هم) به آن رسیده بود: نوک پستان مردان جایگزینی برای نوک پستان زنان است، وقتی مادر نیست و بچه میخواهد چیزی را بمکد.
واقعیت را هم که در نظر بگیریم، چرا که نه؟ نوک پستان یک مرد، علیرغم نقصی که در کارکرد دارد، برای یک نوزاد که نیاز به مکیدن دارد مناسبتر و لذتبخشتر از یک نوک پستان پلاستیکی است.
پروفسور بری هیولت نیز همینطور فکر میکند. او یک پروفسور انسانشناس آمریکایی است که پدیده «شیردادن مردان» را برای اولینبار در قبیله آکای آفریقای مرکزی (با جمعیتی حدود ۲۰۰۰۰ نفر) مشاهده کرد، در مدت زمانی که برای مطالعه بهترشان بین آنها زندگی میکرد. البته این چیزی است که در اتاقهای شیردهی موسسه Mothercare در منچستر هم دیده میشود.
اما چیزی که مردم قبیله آکا (که خود را مردم جنگل مینامند) را از دیگر مردمی که او تا بهحال مطالعه کرده متمایز میکند برابری نقش ۲ جنسیت در تربیت فرزندان است. طبق دادههایی که او در حدود ۲۰ سال جمعآوری کرده، مردان آکا تقریباً ۴۷ درصد از کل زمان یک روز را در کنار فرزندان خود میگذرانند. این درصد بالاترین میزان دسترسی فرزند به پدر در تمام دنیاست و به همین دلیل موسسه Fathers Direct به این مردان لقب «بهترین پدران دنیا» را داده است.
نکته قابل تعمق در مورد آکاها این است که نقش زن و مرد در ساختار خانواده قابل تعویض است. زن شکار میکند و مرد مراقب بچه است. مرد آشپزی میکند و زن تصمیم میگیرد چادرشان کجا نصب شود، و بالعکس. و طبق گفته هیولت، همین عبارت «بالعکس» نکته کلیدی قضیه است. «تقسیم وظایف در آکا بر اساس جنسیت است، به عنوان مثال کار اصلی زنان مراقبت است، اما در اینجا سطحی از انعطافپذیری وجود دارد که در جوامع ما یافت نمیشود. مردان آکا بدون کوچکترین درنگی و بدون پایینآمدن منزلتشان وارد نقش زن در خانواده میشوند. چیزی به نام ننگ در انجام کارهای متفاوت وجود ندارد.»
یک نکته برجسته سبک زندگی آکا این است که زنان نه تنها بهجای مردان شکار میکنند، بلکه در برخی موارد حتی شکارچیان بهتری نیز هستند. از آنجا که همیشه تصور بر این بوده که زنان وظیفه مراقبت و غذادادن به فرزندان را دارند، در طول تاریخ بشریت شکار، یک حرفه مردانه محسوب میشد. اما هیولت در یکی از موارد مطالعاتی خود به موردی برخورد که در آن زنی در ماه هشتم حاملگی خود هنوز مشغول شکار بود و فقط یک ماه پس از زایمان تور و نیزه بهدست به سر کار خود برگشت. برخی دیگر از مادران نیز بودند که با بستن بچه به بغل خود به شکار میرفتند علیرغم اینکه شکارشان که نوعی گوزن وحشی بود میتوانست بسیار خطرناک و تهاجمی باشد.
خب اگر تا اینجای داستان قبیله آکا به نظرتان یک بهشت فمینیستی میآید، متاسفانه باید بگویم این داستان یک قسمت تلخ هم دارد: طبق یافتههای هیولت اگرچه وظایف و تصمیمگیریها بهصورت مشترک انجام میشوند، ولی در دنیای آکاها برای زنان یک سقف شیشهای وجود دارد. در تمام مواردی که هیولت مطالعه کرده شغلهای رده اول قبیله از جمله رییس قبیله، شکارچی فیل و طبیب قبیله همگی صرفاً مختص مردان هستند. ولی این مانع کمک همین افراد در ساختار خانوادههای خودشان نمیشود و در نتیجه از ارزش پیام این سبک زندگی به زوجهای مدرن که درگیر برقراری تعادل بین شغل، وظایف منزل، رضایت شخصی و فرزند داری هستند چیزی کم نمیشود.
هیولت میگوید: نکته مهم سبک زندگی آکاها این است که نقش فعال مردان در تربیت فرزندان تنها یکی از جنبههای زندگیشان است و این چیزی است که ما میتوانیم از آنها فرا بگیریم. یک مسئله مهم در پرورش و بزرگکردن کودکان اهمیت نزدیکبودن از لحاظ فیزیکی است: در ۳ ماه اول پس از تولد، نوزاد در تماس دائم با یکی از والدین یا یک شخص دیگر است. در فرهنگ آکا چیزی به نام تخت کودک وجود ندارد چون امکان ندارد والدینی نوزادشان را بدون نظارت جایی رها کنند، بچهها در تمام مدت در آغوش کسی هستند.» ظاهراً مردان آکا از رفتن به آنچه شبیه به کافه در فرهنگ خود دارند نیز با بچه در بغل یا حتی در حال مکیدن پستان هیچ ابایی ندارند. این مردان معمولاً در کنار یکدیگر و بچه به بغل از شراب درخت نخل لذت میبرند.
این فرهنگ با فرهنگ غرب کاملاً تفاوت دارد. طبق گفته هیولت، در غرب اولین چیزی که مردان به آن فکر میکنند ناکافیبودن میزان زمان و تماس فیزیکی است که با فرزندان خردسالشان دارند: «درجوامع ما این حس وجود دارد که پدران نمیتوانند در طول روز وقت زیادی با فرزندانشان بگذرانند و برای جبرانش باید زمان ویژهای مختص پدر و فرزند در نظر بگیرند. اما پس از زندگی با آکاها به درستی چنین راهکاری شک دارم. به نظرم پدران نیاز دارند که وقت بیشتری با فرزندانشان گذرانده و بیشتر آنها را در آغوش بگیرند. پدران میتوانند در موارد بسیاری به تربیت و رشد فرزندان خود کمک کنند ولی تاثیر مثبت تماس فیزیکی و در بغلگرفتن را نباید دست کم گرفت.