پرورش ذهن کارآفرین در دانشآموزان
برگردان: محمد رضا بزمآرا //
سفر و ارتباطات بهطور چشمگیری در حال سرعت بخشیدن به تغییرات است. شاید مهمترین پرسش زمانه ما این است که آیا ما دانشآموزان را بر اساس نیازهای امروز پرورش میدهیم؟ والدین و مربیان باید به این نکته توجه کنند. برای تربیت دانشآموزان امروزی، در دنیای به هم پیوسته و رقابتی امروز، کافی نیست که به آموزش مهارتهای فنی و دانش کلاسیک بسنده شود. در یککلام نسل آینده نیاز به ذهنی کارآفرین دارد.
ما باید آموزش را با نیازهای آینده هماهنگ کنیم. به دانشآموزان یاد بدهیم که بپرسند، با دقت بشنوند، به انبوه اطلاعاتی که از منابع مختلف در اختیارشان است نگاه نقادانه داشته باشند، و با بینش درست دست به اقدام بزنند. دانشآموزان باید درک کنند که تمرکز کوتهبینانه تکنیکی موجب موفقیتشان در این بازار رقابتی نخواهد شد. تحصیلکردهها نیاز دارند که اطلاعات تاریخی، اقتصادی، زبانی، انسان-شناسی، سیاسی، ادبی، و همچنین مشاهدات شخصیشان را با هم ترکیب کنند تا به درک و تحلیلی درست از فرصتهای اقتصادی دست یابند.
جمعبندی خردمندانه اطلاعات ظاهرا مختلف، محور اصلی هر تفکر خلاقانهای است. خلاقیت، پیامد فعالیت منظمِ هدفمند است. خلاقیت در سیر تطور مفاهیم، انگارهها، یا مصنوعات رخ میدهد. به عبارت دیگر، بدون خو گرفتن به سنتها (سنتهای تکنیکی، هنری، مذهبی، یا ادبی)، ایدهها و تجربیات افراد، آشفته، متناقض و گسسته از واقعیتها و انتظارات خواهد بود. آن سنتها باید از گذشتگان آموخته شوند. انیشتین بدون فیزیک نیوتنی، مسیح ناصری بدون انجیل عهد عتیق، دانته بدون اووید و ویرژیل، رامبرانت بدون کاراواجیو و ارباب حلقهها بدون اساطیر نروژی و انگلیسی قابل تصور نیستند.
شیوه تفکر کارآفرینانه تنها توسط موسسان بنگاههای صنعتی و اقتصادی به کار گرفته نمیشود. بیشتر تحصیل کردهها شرکتی را تاسیس نمیکنند ولی توسط کمپانیهای کوچک، متوسط و یا بزرگ استخدام میشوند. به گفته جیم کلیفتون، مدیر عامل اجرایی گالوپ، ما نیازمند کار کارآفرینان در کمپانیها به عنوان مغز متفکر و نیروی کار برای مشتریسازی هستیم.
تفکر کارآفرینانه برای همه کس و برای همه عمر مفید است. صاحبان این نوع طرز فکر با نگاه کنجکاوانهای که به جهان اطراف دارند، مجموعهای از اطلاعات را جمعبندی کرده و برای مشکلات راه حل پیدا میکنند. اینگونه افراد با تکیه بر تغییرات و پیچیدگیهای عصر جدید، بینشی نو و فرصتهای جدیدی پیدا میکنند و به شکل مداوم سعی میکنند درکی جامع از دنیای نو داشته باشند.
برخی از دانشآموزان ممکن است ذاتا استعداد کارآفرینی بیشتری داشته باشند اما جنبههایی از انضباط فکری و عملی هم میتواند به آنها آموخته شود. در اینجا روشهایی به شما و دانشآموزانتان پیشنهاد میدهیم.
– از مساله فاصله بگیرید و سعی کنید ارتباطات را پیدا کنید. چه حوادث، روندها، روایات یا آمارهای مرتبطی در تاریخ، اقتصاد، قانون، فرهنگ، هنر، و مردمشناسی میتوانید پیدا کنید؟ ذهن کارآفرین، این روابط را کشف میکند و به کار میگیرد.
– به دنبال پاسخ سوال باشید: چه مسائل و چالشهایی در اطرافتان وجود دارد؟ در سایتهای خبری و داستانها به دنبال این مسائل و چالشها بگردید.
– توصیف علایق و مشاهداتتان به دیگران را تمرین کنید بهطوری که افراد ناآشنا بتوانند به شما در بهبود آنها کمک کنند.
– در زمینههای مختلف طرحهایی را اجرا کنید: چیزهایی را برای به کاربستن ایدههایتان در خانه، محل کار و همسایگیتان بسازید.
– از خود بپرسید امروز چه اشتباهاتی داشتم؟ و از این طریق به ذهنتان انعطاف دهید.
معلمان مشتاقانه تمایل دارند برای دانشآموزانشان مفید باشند. پرورش طرز فکر کارآفرینانه به آنها کمک خواهد کرد تا در این دنیای در حال تغییر پیشرفت کنند.
***