الفبا. گوزن زرد

 

آیین پایانی نحستین دوره‌ جایزه‌ ادبی گوزن زرد با معرفی بهترین کتاب سال از نظر والدین و بچه‌ها برگزار شد.

این مراسم روز پنج‌شنبه، ۱۶ مهرماه 94، با حضور فریدون عموزاده خلیلی، علی‌اصغر سیدآبادی و جمعی از نویسندگان کتاب‌های کودک و نوجوان و خانواده‌های کتاب‌خوان در انجمن نویسندگان کودک و نوجوان برگزار شد.

فریدون عموزاده خلیلی، رییس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، با ابراز خرسندی از شکل‌گیری جایزه‌ گوزن زرد توسط گروهی غیردولتی گفت: «دو‌تا و نصفی اتفاق مهم‌ در جایزه‌ گوزن زرد است؛ این جایزه دارد به یکی از گم‌شده‌های جامعه‌ ما در شرایط فعلی جواب می‌دهد. به‌نظر من، یکی از گم‌شده‌های جامعه‌ ما این است که سرگرمی‌های خانوادگی  تک‌نفره شده؛ از بچه‌ها تا بزرگ‌ترها. و حالا، این‌که جایزه‌ای افراد خانواده را ترغیب کند تا با هم کتاب بخوانند، پاسخی به این گم‌شده است؛ ارزش و فضیلتی که نگرانش هستیم کم‌رنگ شود.»

عموزاده خلیلی ادامه داد: «بحث دوم، بحث کتاب است. هرقدر که ما نویسنده‌ها بگوییم کتاب جایگاه خودش را دارد و ارزش آن حفظ می‌شود و هیچ‌وقت کتاب از بین نمی‌رود؛ اما همه‌ ما ته دلمان این نگرانی را داریم، با اتفاق‌هایی که دارد می‌افتد، نکند چند صباح دیگر کتاب و کتاب‌خوانی نداشته باشیم. این اتفاقِ خوبِ دومی است که می‌تواند ما را دل‌گرم کند که اتفاق‌های خوبِ دیگری هم در راه است و کتاب هنوز موردتوجه است. و آن نصفه‌ای هم که گفتم… البته، برای من این دو اتفاق اول مهم‌تر بود؛ این‌که بچه‌ها و بزرگ‌ترها با هم کتاب بخوانند و این‌که جایزه‌‌ای غیردولتی درباره‌ کتاب اضافه شده است. آن نصفی هم درباره‌ اسم جایزه است که به یکی از گونه‌های حیات‌وحش که در حال انقراض است، اشاره می‌کند. این اتفاق، اگرچه در حد یک اسم و اشاره باشد و همین‌قدر به یاد بیاورد که هوای گوزن زرد را داشته باشیم، ارزش‌مند است. ولی آن دو اتفاق اولی که گفتم، ارزش‌هایی است که به مرور حتما خودش را نشان می‌دهد. البته، نیاز جایزه این است که از حالت نمادین خارج شود و به یک عمل عمومی در زمینه‌ کتاب‌خوانی تبدیل شود. امیدوارم دست‌اندرکاران این جایزه بتوانند این اتفاق را هم به‌وجود بیاورند.»

در بخش دیگری از این مراسم، علی سیدآبادی، شاعر و نویسنده، درباره‌ ایده‌ شکل‌گیری جایزه‌ گوزن زرد توضیح داد: «نقش من در این جایزه تنهایی نبوده و بعد، هیچی نبوده است! ماجرا از آن‌جا شروع شد که یک روز در جلسه‌ داوری لاک‌پشت پرنده، خانم گیسو فغوری و عذرا جوزدانی به‌خاطر تعطیلی مدارس مجبور شده بودند بچه‌هایشان (کیان و مانیا) را به جلسه‌ داوری بیاورند. در آن جلسه، وقتی درباره‌ کتاب‌ها بحث و رای‌گیری می‌شد، بچه‌ها هم دست‌هایشان را بالا می‌بردند و نظرهایشان با نظر مادرهایشان فرق داشت. مثلا خانم جوزدانی می‌گفت این کتاب سه لاک‌پشت می‌گیرد، ولی مانیا می‌گفت نه! پنج لاک‌پشت! یا درباره‌ کتاب بعدی برعکس. این تصویر در ذهن چند نفر از گروه داوری لاک‌پشت پرنده ماند؛ بچه و مادر درباره‌ کتاب رای بدهند و نظرهایشان مخالف هم باشد. ما فکر کردیم این خیلی خوب خواهد بود. اول دوستان گفتند در حاشیه‌ جایزه‌ لاک‌پشت پرنده، جایزه‌ پدرها و مادرها و بچه‌ها را برگزار کنیم، ولی بعد گفتیم ما دو دست بیش‌تر نداریم و دوتا هندوانه هم که زیر بغل‌مان داریم. برای همین، خانم ربابه میرغیاثی و خانم بنفشه محمودی مسوولیت این ایده را برعهده گرفتند و جایزه‌ گوزن زرد شکل گرفت.»

در اولین دوره‌ جایزه‌ ادبی گوزن زرد ۱۰۰ کتاب راه یافته به فهرست‌های نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم لاک‌پشت پرنده (که به تشخیص گروه داوریِ این فهرست برای گروه سنی خردسال و کودک مناسب بود) توسط بیست خانواده‌ ایرانی مطالعه و ارزیابی شد. و درمجموع، ۱۰ کتاب (۵ عنوان ترجمه و ۵ عنوان تالیف) که بیش‌ترین امتیاز را از گروه داوری کسب کرده بود، به مرحله‌ نهایی رسید.

در آیین پایانی نخستین دوره‌ جایزه‌ ادبی گوزن زرد، در گروه ترجمه از «سیدمهدی میراسماعیلی» برای ترجمه‌ کتاب «روزی که مخصوص آقا قورباغه بود»؛ از «محبوبه نجف‌خانی» برای ترجمه‌ کتاب‌های «سار کوچولو نمی‌تواند پرواز کند» و «شیر کتابخانه»؛ از «مریم رزاقی» برای ترجمه‌ کتاب «هدیه‌ای برای مامان‌بزرگ» تقدیر شد.

گروه داوری این جایزه، نشان گوزن زرد، لوح تقدیر و هدیه‌ نقدی (به مبلغ ده میلیون ریال ازطرف شرکت تولیدی شیوا) را به محبوبه نجف‌خانی برای ترجمه‌ مجموعه کتاب‌های فلیکس از انتشارات زعفران تقدیم کرد.

 

الفبا. گوزن زرد2

در گروه تالیف نیز از محمدهادی محمدی برای کتاب «چه‌وچه‌وچه یک بچه»؛ علی احمدی برای کتاب «وقتی بابام کوچک بود»؛ از «حدیث لزرغلامی» برای کتاب‌های «دوستت دارم» و «روبی» تقدیر شد.

گروه داوری این جایزه از میان کتاب‌های تالیفی مجموعه‌ «آواورزی با سی‌بی‌لک» و «الفباورزی با کاکاکلاغه» را بهترین کتاب سال معرفی کرد و نشان گوزن زرد، لوح تقدیر و هدیه‌ نقدی (به مبلغ ده میلیون ریال ازطرف شرکت تولیدی شیوا) را به محمدهادی محمدی تقدیم کرد.

این مراسم با اجرای مهسا ملک‌مرزبان و همکاری فصلنامه‌ پژوهشنامه‌ ادبیات کودک و نوجوان و پشتیبانی شرکت تولیدی شیوا (شیبا) با حضور طاهره ایبد، فرهاد حسن‌زاده، فرمهر منجزی، فرزاد فربد، محمود برآبادی، جعفر توزنده‌جانی، شادی فرزین، گیسو فغفوری، حسین نیلچیان، مهدی رجبی، سمیه علیپور، حسین شیخ‌الاسلامی، شادی خوشکار، مریم محمدخانی، فاطمه ستوده، علی پیرحسینلو، فواد صادقیان، مهدی پروین، فرزانه رحمانی و سمیرا ابوترابی و با استقبال چشم‌گیر خانواده‌های علاقه‌مند به کتاب و کتاب‌خوانی برگزار شد.

 

(Visited 70 times, 1 visits today)