رسانههای اجتماعی چگونه میتوانند از کودکان محافظت کنند؟
برگردان: مریم نظری//
رسانههای اجتماعی مانند شمشیر دولبه عمل می کنند. امروزه کودکان بیش از هر زمان دیگر از آنها برای بازی، یادگیری، ارتباطات و سرگرمی استفاده میکنند، اما همزمان همین رسانهها کودکان را در معرض مشکلاتی همچون پورنوگرافی، سو استفاده، زورگویی و تهدیدات تروریستی قرار میدهند.
شرکتهای رسانهای معمولا تابع قوانین مکانیاند که دفتر مرکزی شرکت در آنجا واقع شده است، اما انتظار میرود از قوانین مکانی که در آن کار میکنند نیز پیروی کنند. تجارت آنلاین، چون عرصه فعالیت گستردهای است، معمولا باید تابع قوانین جنایی باشد: هر آنچه در زندگی واقعی غیرقانونی است در دنیای مجازی نیز غیرقانونی است. اخیرا قوانینی نیز برای جنایتهای آنلاین، همچون سو استفاده جنسی و پورن انتقامی (انتشار عکسهای جنسی پارتنر سابق بهقصد انتقام)، وضع شده است.
اخیرا انجمن امنیت اینترنتی کودکان در انگلستان راهنمایی برای این منظور تدوین کرده است که صنعت رسانههای اجتماعی برای امنیت کودکان میتوانند بهکار بگیرند؛ البته این دستورالعمل هنوز به قانون تبدیل نشده است. کلیر لیلی، رییس این سازمان، معتقد است بدون الزامات قانونی نمیتوان انتظار داشت این دستورالعمل موثر باشد و شرکتها آن را بهکار بگیرند. او میگوید شرکتها به اندازه کافی مراقب کاربران جوانشان نیستند؛ مثلا توییتر بهطور قانونی برای استفاده افراد بالای ۱۳ سال است، اما همه میتوانند آن را بهراحتی سرچ کنند. این رسانه محتوای پورنوگرافیک را، برخلاف فیسبوک و اینستاگرام، سانسور نمیکند و خیلی از ستارههای معروف دنیای پورن در این رسانه حساب کاربری دارند.
براساس قوانین، بسیاری از رسانههای اجتماعی محدودیت سنی ۱۳ سال را برای عضویت دارند، اما نحوه چک کردن سن جزو موضوعات مورد مناقشه است. برخی سایتها برای این کار سال تولد را میپرسند. اگر کسی کمتر از ۱۳ سال داشته باشد، اجازه عضویت به او داده نمیشود، اما کودک بهراحتی میتواند این فرایند را تکرار کند و سال تولد جدیدی بگوید تا به عضویت سایت دربیاید. برخی سایتها اکنون از شیوه بهتری استفاده میکنند. اگر سن کودک کمتر از حد قانونی باشد، کوکیز (Cookies) به کامپیوتر ارسال میشود که تلاش مجدد برای ثبتنام را غیرممکن میکند تا زمانی که دوباره کوکیز در کامپیوتر فرد بازنشانی (ریست) شود.
یکی دیگر از راههای مراقبت از کودکان و نوجوانان حذف محتوای نامناسب از رسانههای عمومی است. یکی از شیوههای حذف محتوای نامناسب ارسال گزارش توسط کاربران است، اما کن کوریش، مدیر امنیت آنلاین مرکز اینترنت امن بریتانیا، معتقد است کارایی این روش در شرایط مختلف متفاوت است. او میگوید یکی از موثرترین شیوهها ارسال گزارش ناشناس برای محتوای نامناسب در سایتهاست. این شیوه اکنون در فیسبوک انجام میگیرد. وی معتقد است صنعت رسانههای اجتماعی علاقهمند است در این رویه مشارکت کند و برای کودکان و نوجوانان محیطی امن ایجاد کند.
یکی دیگر از شیوههای موثر حصار جغرافیایی است. در این شیوه رسانههای اجتماعی جستجوی تعدادی لغت یا موضوعاتی خاص را در نواحی جغرافیایی خاص مانند مدارس محدود میکنند و مانع دسترسی نوجوانان به اینگونه محتواها میشوند. از جمله شرکتهایی که از این شیوه استفاده میکنند YikYak است که یک شبکه اجتماعی است و افراد میتوانند در آن بهشکل ناشناس پیغام بگذارند و بهشکل منطقهای عمل میکند.
کلیر لیلی معتقد است حفاظت از کودکان و نوجوانان باید از ابتدای شکلگیری هر یک از این شبکهها بخشی از دغدغه آنها باشد، اما اکنون بیشتر بهشکل گزینهای اضافی پس از مواجهه با مشکلات به آن نگریسته میشود. با داشتن قوانین تدوینشده در این زمینه میتوان این نقیصه را رفع کرد.
***