سکته مغزی فقط مختص بزرگسالان نیست
برگردان: مرتضی چرخزرین//
ماه مه ماه آگاهی عمومی از سکته مغزی است. متخصصان اعصاب مرکز کودکان جانز هاپکینز میگویند: «هرچند این اختلال عصبی مخرب عموما برای بزرگسالان رخ میدهد، کودکان نیز ممکن است دچار سکته مغزی شوند.»
بهگفته ریان فلینگ، متخصص سکته مغزی کودکان در مرکز جان هاپکینز، از آنجا که سکته مغزی شیوع کمی میان کودکان دارد، اغلب والدین و متخصصان اطفال به آن بیتوجهند.
فلینگ میگوید: «تنها در ایالات متحده سالانه بیش از 3000 کودک دچار سکته مغزی میشوند که در بسیاری از موارد به معلولیت دایمی یا طولانیمدت آنها منجر میشود. تشخیص و درمان سریع این عارضه ممکن است به حفاظت از مغز و کاهش خطر آسیب فیزیکی دایمی کمک کند.»
وی میافزاید: «تشخیص و درمان بهنگام سکته مغزی در بزرگسالان پیشرفت سریعی کرده است، اما تشخیص آن در کودکان هنوز هم با تاخیر زیادی انجام میپذیرد.»
لازم است والدین، معلمان، مربیان و پرستاران کودک از علایم زیر آگاه باشند و آنها را بررسی کنند:
- سستی یا بیحسی در یک طرف بدن
- لکنت زبان یا عدم تکلم
- گیجی و کاهش هشیاری
- افتادگی ناگهانی صورت به یک طرف
- سردردهای ناگهانی شدید که گیجی به دنبال دارد
- حملههایی که یک طرف بدن را متاثر میکند و سستی به همراه دارد
- تغییر ناموجه سطح هشیاری همراه با سستی یک طرف بدن.
بهگفته فلینگ، سکتههای مغزی کودکان عموما در نقص مادرزادی رگهای قلبی و خونی یا اختلالات مرتبط با لختگی خون ریشه دارد که بهصورت ارثی منتقل شدهاند، اما ضربههایی که به سرخرگهای گردن یا ستون فقرات میخورد نیز ممکن است به سکته مغزی کودکان منجر شود. تشخیص سریع سکته مغزی ممکن است به شناسایی این وضعیتها و کاهش خطر بروز سکته مغزی در آینده کمک کند.
***