نبوغ کودکان: چگونه غیرمنتظرهها به کودکان کمک میکنند که یاد بگیرند
روش آشنایی کودک با شی جدیدی که تازه به آن برمیخورد این است که اول آن را به سطحی سخت که نزدیکش است میکوبد و بعد آن را تا حد ممکن در دهانش فرومیبرد. این روش ممکن است برای بعضی اشیا چندان دلپذیر نباشد، مثلا اگر کودک آیفون جدید را به دیوار بکوبد! اما بزرگسالان میتوانند خوشحال باشند که کودکشان دارد چیزهای جدید یاد میگیرد.
بر مبنای این تحقیق، که بهتازگی در نشریه ساینس منتشر شده، کودکان با شگفتزده شدن از اشیای دوروبرشان چیز یاد میگیرند. در این تحقیق دانشمندان به گروهی از نوزادان یازده ماهه اشیایی نشان دادند که که بهشکلی غیرقابل پیشبینی یا شگفتانگیز کار میکنند. مثلا توپی را از سطح شیبدار پایین انداختند و نشان دادند که با برخورد به دیوار میایستد. بعد همان توپ را دوباره از سطح شیبدار پایین انداختند و بهگونهای نشان دادند که توپ از دیوار عبور میکند.
بعد از دیدن این نمایشهای غیرقابل پیشبینی و شگفتانگیز بچهها شوق بیشتری برای تجربه و بازی با توپ داشتند: آن را به زمین میزدند و پرت میکردند، انگار که بخواهند ببینند «خب این چه جوریه؟» درعینحال کودکان به توپی که بهشکل عادی در برخورد با دیوار ایستاده بود و مطابق پیشبینیشان بود یا حتی به اسباببازی جدیدی که حرکتی معمولی داشت، علاقه کمتری نشان دادند.
لیزا فینسن، استاد روانشناسی و متخصص دانش مغز در دانشگاه جان هاپکینز، که از طراحان این مطالعه بوده، میگوید: بنا به پژوهش ما، کودکان از آنچه تاکنون درباره دنیا فهمیدهاند استفاده میکنند تا درباره دنیای اطرافشان پیشبینیهایی کنند. وقتی این پیشبینیها غلط از آب دربیاید، آنها فرصتی باارزش پیدا میکنند تا چیزی جدید بیاموزند. کودکان وقتی شگقتزده میشوند، بسیار بهتر میآموزند؛ چون از این واقعه بستری برای شناخت بیشتر دنیای پیرامونشان میسازند.