چگونه به نوزاد کمک کنیم تا دنیای واژهها را کشف کند؟
موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان، کتاب “خواندن با نوزاد و نوپا، چگونه به نوزاد و نوپای خود کمک کنیم تا دنیای واژهها را کشف کند؟” نوشته کارولین بلیک مور و باربارا وستون رامیرز را با ترجمه زهره قایینی منتشر کرد.
این کتاب راهنمایی است کاربردی که به زبان ساده به مادران و پدران جوان نشان میدهد که چگونه میتوانند با داشتن برنامه بلندخوانی روزانه، از دوره نوزادی و نوپایی، رشد همه جانبه و موفقیت فرزندانشان را در زندگی پشتیبانی کنند.
دو سال نخست زندگی در رشد زبانی کودک بسیار مهم و حیاتی است و نقش نخستین آموزگاران یعنی والدین در گسترش دایره واژگان و قدرت تمرکز و پایهریزی آنچه که فرزندشان برای مهارتهای سخن گفتن، خواندن و نوشتن نیاز دارند انکار ناپذیر است. در پیشگفتار کتاب آمده است: “کودکانی که در سال نخست زندگی برایشان کتاب خوانده نشده یا واژههای زیادی به گوششان نرسیده است، بخشهای اصلی ساختار زبان که برای خواندن مهم و ضروری است در مغزشان شکل نگرفته است.”
نویسندگان کتاب که از کارشناسان آموزش خواندن هستند این دوره ۲ ساله را به ۶ مرحله شنونده، مشاهدهگر، غان و غون کننده، تقلید کننده آوا، واژهساز و جملهساز تقسیم کردهاند و با تکنیکهای ساده اما موثر به والدین میآموزند که چگونه کتابهای مناسب هر دوره را برای فرزندشان برگزینند و او را با کمک تکنیکهای بلندخوانی به تعامل وادارند.
در بخش سوم این کتاب فعالیتهایی تفریحی به والدین پیشنهاد شده است تا به کمک این بازیها خانه را به مرکزی برای رشد زبانی، دیداری و حرکتی کودک بدل کنند. از آنجا که بسیاری از کتابهای پیشنهاد شده نویسندگان این کتاب به خانوادهها در ایران ترجمه نشده است، مترجم کتاب در پایان فهرستی از کتابهای مناسب و موجود در بازار ایران را به خانوادهها معرفی کرده است. در این معرفی به نقش هر کتاب در رشد زبانی و شناختی کودک نیز اشاره شده است.
منبع: کتابک