تعهد شورشیان میانمار برای توقف بهکارگیری سربازان کودک
دو گروه نظامی قومی در میانمار به عنوان اولین گروههای شورشیان این کشور به تازگی طی امضای قراردادی متعهد شدهاند تا از سربازگیری از میان کودکان اجتناب کرده و در درگیریهای نظامی از آنها محافظت بهعمل آورند.
به گزارش الفبا، بهاین ترتیب حزب پیشرو ملی کارنی (ارتش کارنی) و حزب نیومون (ارتش آزادی بخش ملی) متعهد شدهاند که کودکان از این پس در این گروههای نظامی استخدام نشوند. آنها همچنین ملزم شدهاند تا تعهدات خود در ارتباط با رفاه و حقوق کودکان که تحت تاثیر درگیریهای نظامی قرار گرفته از جمله حق تحصیل و کمک به آنها در نواحی تحت کنترل را عملی کنند.
هانگ سا، سخنگوی حزب نیومون به آژانس خبری حقوق بشر سازمان ملل میگوید: “سیاست ما احترام به قوانین حقوق بشر بینالمللی در عملیات نظامی است. ما بهطور کامل از نظارتهای بینالمللی استقبال میکنیم.”
حزب مون در سال 1995 یک تفاهمنامه آتشبس را با دولت نظامی میانمار امضا کرد اما پس از آنکه در سال 2010 این حزب حاضر به زمین گذاشتن سلاحها و پیوستن به نیروهای گارد مرزی دولتی نشد، تنشها همچنان ادامه پیدا کرد.
به اعتقاد فیل روبرتسون، معاون مدیرکل دیدهبان حقوق بشر در آسیا، ” امضای این سند از سوی گروههای نظامی بهترین عمل ممکن است و ما خواهان آنیم که سایر گروههای غیردولتی به انجام این کار تشویق شوند.”
در سال 2011 دیدهبان حقوق بشر اسنادی را مبنی بر نقض قوانین بینالمللی و سربازگیری مداوم از میان کودکان از سوی همه گروههای درگیر در میانمار منتشر کرد. گامهای بعدی ناظران امیدوارند که گروههای بزرگتری مثل کارن، وا و کاچین از عملکرد گروههای کارنی و مون پیروی کنند. با این وجود دیوید تاکراباو، قائم مقام رئیس اتحادیه ملی کارن میگوید: “در ارتباط با کودکان سرباز، ما در سال 2007 معاهدهای را با آژانسهای سازمان ملل امضا کردیم و دیگر در میان نیروهای ما سرباز کودک وجود ندارد.”
رهبر کارن که خود در سن 14 سالگی و زمانی که درگیریهای این گروه در سال 1949 آغاز شد سرباز بوده است این فراخوان ژنو را ستایش کرد اما درباره تعهد اخیر گروههای نظامی برای متوقف کردن سربازگیری از میان کودکان بدبین است: “ما به این فرایند علاقهمندیم اما دولت همچنان دارد از کودکان در نیروهای نظامی استفاده میکند.” لازم به ذکر است که سرباز کودک تنها به آن دسته از کودکانی که اسلحه به دست میگیرند اطلاق نمیشود بلکه تمامی کودکان عضو نیروهای نظامی در تمامی بخشها اعم از آشپزی، حمل و نقل و خبررسانی را نیز شامل میشود.
در ماه ژوئن گروهی از آژانسهای سازمان ملل به رهبری صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) یک طرح مشترک را با وزارت دفاع میانمار امضا کردند تا طی یک برنامه زمانی، فعالیتهای مورد نیاز برای خروج سربازان کودک از نیروهای دولتی صورت گیرد و همچنین از استخدام دوباره کودکان در این نیروها جلوگیری به عمل آید.