دعوت یونیسف برای پیشبرد حقوق کودکان معلول در آفریقا
روز شانزدهم ژوئن در آفریقا روز کودک است. صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، در این روز از خانوادهها، جوامع و دولتهای کشورهای آفریقایی خواست تا از کودکان معلول در برابر تبعیض، خشونت و کم توجهی محافظت کنند.
یونیسف همچنین بر لزوم فراهم شدن دسترسی این کودکان به همه خدمات مورد نیاز برای رشد سالم و شکوفایی استعدادهایشان تاکید کرد. رزانجلا برمن بیلر، رئیس بخش کودکان معلول یونیسف میگوید: “کودکان معلول همچنان بیش از همه گروههای دیگر کودکان نادیده گرفته میشوند. تنها تعداد کمی از آنها به مدرسه میروند و تعداد بسیار کمتری از آموزش مناسب مورد نیازشان بهرهمند میشوند.”
در کشورهای آفریقایی روز کودک شانزدهم ماه ژوئن و یادبود کشته شدن کودکان مدرسهای است که در سال 1976 طی یک تظاهرات در سوتوی آفریقای جنوبی در اعتراض به تبعیض تحصیلی در رژیم آپارتاید و درخواست تحصیل به زبان مادری کشته شدند. این روز همچنین به منظور توجه بیشتر به زندگی کودکان امروز بزرگ داشته میشود.
عنوان امسال روز کودک “حقوق کودکان معلول: لزوم حفاظت، احترام، پیشبرد و محقق ساختن آنها” است. بر اساس آمار یونیسف بین 5 تا 10 درصد کودکان آفریقایی با معلولیت رشد میکنند. دلایل اصلی این معلولیت اختلالات ژنتیک، عوارض بدو تولد، بیماریهایی مثل سرخک و مننژیت، عدم دسترسی به خدمات بهداشتی دوران نوزادی و رژیم غذایی نامناسبی است که منجر به سوءتغذیه میشود.
25 کشور از 55 کشور آفریقایی هنوز کنوانسیون حقوق معلولین را امضا نکردهاند. این کنوانسیون تاکید میکند که از کودکان معلول باید در برابر هرگونه تبعیض و خشونت محافظت بشود و آنها باید به تحصیل، خدمات بهداشتی و پزشکی دسترسی داشته باشند.
طبق اعلام یونیسف حضور کودکان معلول در مدرسه بسیار کمتر از کودکان معمولی است. پژوهشی که در سال 2011 از سوی یونیسف ماداگاسکار انجام شد نشان داد که تنها 11 درصد از کودکان معلول به مدرسه ابتدایی میروند و در این بین حضور دختران در مدرسه کمتر است.
یونیسف میگوید: “موفقیتهای تحصیلی آنها غالبا کمتر از سایر کودکان است؛ چون مدارس برای برآوردن نیاز آنها طراحی نشدهاند و معلمان نیز در اغلب موارد آموزشهای مناسب را ندیدهاند.”
چندین کشور آفریقایی قوانین، سیاستهای ملی یا استراتژیهای مشخصی را برای برآوردن نیازهای کودکان معلول در نظر گرفتهاند. رواندا یکی از کشورهایی است که سرمایه گذاری قابل توجهی برای آموزش استثنایی کودکان معلول انجام داده است. در نتیجه این سرمایه گذاریها، تعداد کودکانی که توانستهاند از این آموزشهای ویژه بهرهمند شوند از 632 نفر در سال 2000 به 17000 نفر در سال 2010 رسید.