محمد عاقبتي كه اين روزها نمايش «اسكيليگ و بچه‌هاي پرواز» را اجرا مي‌كند،‌ از بي‌توجهي مسئولان و هنرمندان نسبت به تئاتر كودك و نوجوان متاسف و گله‌مند است.

اين كارگردان تئاتر گفت: متاسفانه تئاتر كودك و نوجوان در كشور ما به عنوان يك كار سطحي درجه چندم به شمار مي‌آيد، در حالي كه در كشورهاي پيشرفته بخشي از پروژه‌هاي مهم هنري‌شان به آثار مربوط به كودكان و نوجونان اختصاص دارد.

او در پاسخ به اين پرسش كه تئاتر كودك و نوجوان چقدر از سوي هنرمندان حرفه‌اي جدي گرفته مي‌شود، توضيح داد: شايد اين رشته براي هنرمندان وحتي هنرمنداني كه وجهه‌اي دارند، جدي گرفته نشود و اين مشكل دو سه دليل دارد. عاقبتي در اين زمينه توضيح داد: در وهله اول اين مسئوليت به فعالان تئاتر كودك و نوجوان بر مي‌گردد كه با اجراي آثار ضعيف و سطحي، سطح كيفي وسليقه‌ها را پايين آورده‌اند.

كارگردان نمايش «فقط خدا حق دارد بيدارم كند» ادامه داد: از سوي ديگر هنرمندان حرفه‌اي فراموش مي‌كنند كه چقدر به اين ژانر نيازمنديم و اين چنين است كه تئاتر كودك و نوجوان از هر دو سو آسيب مي‌بيند. عاقبتي با تاكيد بر جايگاه مهم تئاتر كودك و نوجوان در كشورهاي پيشرفته خاطرنشان كرد: در اين گونه كشورها در كنار تئاترهاي رشد يافته‌‌شان، حتما تئاتري براي كودك و نوجوان وجود دارد كه هم هنرمندان در آن فعال هستند وهم بچه‌ها براي ورود به جامعه و حتي جامعه هنري رشد داده مي‌شوند.

او ادامه داد: كاش هنرمندان حرفه‌اي‌تر با سليقه،‌ زيبايي شناسي و امكانات خودشان براي بچه‌ها كار كنند كه اگر چنين شود آينده‌اي روشن‌تر در انتظار بچه‌هاي ماست و اصلا به معناي آن نيست كه آن هنرمند سطح كاري خود را پايين آورده است. عاقبتي اضافه كرد: بزرگترين هنرمندان دنيا در كنار آثاري كه براي بزرگترها خلق كرده‌اند براي بچه‌ها هم كار كرده‌اند ولي ما همين كه به جايي رسيديم خودمان هم نيازهاي خود را فراموش مي‌كنيم. اي كاش كاركردن براي بچه‌ها جزء الويت‌هاي ما باشد‌، كار كردن براي گروهي كه خودشان نمي‌توانند براي خودشان تئاتر خلق كنند.

او درباره همكاري ديگر نهادهاي مرتبط در توليد آثار هنري براي كودكان و نوجوانان گفت: هميشه به يكسري شعارهاي جذاب و زيبا بسنده مي‌كنند و در مورد تئاتر كودك و نوجوان،‌ واقعا حمايت‌ها در حد شعار باقي مي‌ماند، در حاليكه بايد بخشي از برنامه‌ريزي‌ فرهنگي‌، آموزشي و پرورشي‌ ما مربوط به اين گروه سني باشد.

عاقبتي تاكيد كرد: اهميت توليد اثر هنري براي كودكان و نوجوانان بر هيچ كس پوشيده نيست اما ما چه كرده‌ايم؟! براي 16 ميليون مخاطب كودك و نوجوان چه كرده‌ايم؟! برگزاري يكي دو جشنواره نمي‌توان براي بچه‌ها كار كرد توليد اثر هنري مربوط به آنان بايد توليد مستمري باشد.

او با گلايه از نبود برنامه‌ريزي براي توليد تئاتر كودك و نوجوان به ايسنا گفت: حتي كشورهايي كه هم طراز ما هستند در اين حيطه از ما خيلي جلوترند و ما از همه جا دنيا عقب‌تريم. كارگردان نمايش‌هاي «زني از گذشته‌»، «كلفتها» و «مي‌بوسمت و اشك» متذكر شد: در حيطه تئاتر كودك و نوجوان آمار و بيلان مهم نيست نتيجه اين كار نه امروز كه در سال‌هاي بعد معلوم مي‌شود. اما خيلي كوتاهي كرده‌ايم تابستان است براي اوقات فراغت بچه‌ها هيچ برنامه‌ريزي مشخصي نداريم با دو نمايش كودك كه در تالار حافظ اجرا مي‌شود نمي‌توان پاسخگوي نيازهاي سه ميليون كودك و نوجوان مقيم تهران بود.

محمد عاقبتي معتقد است: كار كردن براي بچه‌ها وظيفه ماست كه بايد آن را جدي بگيريم مساله ما اصلا امكانات نيست، موظفيم كه براي اين گروه سني كار كنيم اما در حال حاضر فعاليت در اين حيطه مثل اين است كه ما كار خيريه‌اي انجام بدهيم و مدام آن را به رخ بكشيم.

او درباره اجراي نمايشش در تالار حافظ و ارزيابي به ‌سازي امكانات اين تالار گفت: بايد همت مديريت قبلي و تلاش بچه‌هاي جوان تئاتر براي راه‌اندازي اين تالار را به فال نيك گرفت اما بديهي است شروع هر پروژه‌اي در كشور ما با موانع و مشكلاتي روبه رو است، تالار حافظ هم مشكلاتي داشت كه مدير جديد و تمام كاركنان اين تالار الان شان بر حل اين مشكلات است آنها به رونق گرفتن اين سالن علاقه‌مندند تا از اين به بعد تالار حافظ هم جزء انتخابهاي تئاتري‌ها باشد.

 نمايش «اسكيليگ و بچه‌هاي پرواز» نوشته مهدي كوشكي است كه با بازي ليلي رشيدي، هوتن شكيبا و خسرو پسياني هر روز ساعت 18 و به مدت 60 دقيقه به صحنه مي‌رود، اجراي اين اثر نمايشي تا اوايل تير ماه ادامه خواهد داشت.

(Visited 43 times, 1 visits today)