توقف فعالیت نیروگاههای هسته ای ژاپن همزمان با روز ملی کودک
روز گذشته، با توقف فعالیت آخرین واحد از 50 راکتور هستهای ژاپن برای انجام تعمیرات دورهای، هزاران نفر در توکیو با در دست داشتن دادن پرچم هایی با نشان ماهی (سمبل جنبش ضد هستهای) به خیابانها آمدند تا امید پایان دادن به فعالیت نیروگاههای هستهای در ژاپن را جشن بگیرند.
نکته جالب آن است که دیروز، پنجم ماه می، در ژاپن روز ملی کودکان بود و از زمانهای قدیم هر ساله در این روز یک جشنواره سراسری برگزار میشود.
تا سال گذشته که زلزله و سونامی باعث نشت مواد رادیواکتیو واحد برق نیروگاهی دائیچی فوکوشیمای توکیو شد، ژاپن سومین مصرف کننده بزرگ انرژی اتمی محسوب میشد.
همه 50 راکتور هستهای خاموش شدهاند
تا بهحال هیچ کدام از واحدهایی که از زمان زلزله و سونامی مارس سال گذشته برای تعمیرات متوقف شده اند، فعالیت خود را از سر نگرفتهاند. اما بسیاری از دولتمردان با توجه به وابستگی بیشتر این کشور به نفت و گاز با اشتیاق در انتظار بازگشایی دوباره آنها هستند.
پیش از بحران سال گذشته بیش از 30 درصد از برق ژاپن از طریق نیروگاههای هستهای تامین میشد. اکنون پس از گذشت چهار دهه با خاموشی راکتور هسته ای توماری واقع در جزیره شمالی هوکائیدو برای انجام تعمیرات دورهای، ژاپن برای اولین بار بدون برق هسته ای خواهد بود.
به گزارش اسوشیتدپرس، فعالان مخالف انرژی هستهای همزمانی توقف فعالیت آخرین نیروگاه هستهای و روز ملی کودک را مبارک میدانند و دلیل آن نگرانیهای آنها درباره حفاظت از کودکان در برابر تداوم نشت مواد رادیواکتیو نیروگاه دائیچی به درون آب و هوای محیط است.
ژاپن به انرژی هسته ای نیازی ندارد
واکنش مردمی که در حوالی نیروگاهها کار و زندگی میکنند متفاوت است. برخی به خاطر شغلشان و بعضی منافع اقتصادی خواهان بازگشت به کار نیروگاهها هستند. اما جمعیت حاضر در تظاهرات ضد هستهای با هشدارهای دولت درباره کمبود برق موافق نیستند. آنها معتقدند که اگر چنین مشکلی واقعا وجود داشت با خاموش شدن یک به یک نیروگاهها حتمن خود را نشان میداد اما در عمل به نظر میرسد که ژاپن نیازی به انرژی هستهای ندارد.
اینکه آیا ژاپن واقعا با مشکل شدید کمبود برق مواجه خواهد شد هنوز نامشخص است. انتظار میرود که کمبود برق تنها در زمانهای پیک مصرف مثلا در ظهر روزهای گرم تابستان اتفاق بیفتد و منتقدان انرژی هستهای میگویند که آنها برای موجه نشان دادن خود و راه اندازی دوباره نیروگاهها در این باره اغراق میکنند.
انرژی هستهای امن نیست
امروز برای ژاپن روز خوبی است. بسیاری از مردم از مدتها پیش میدانند که انرژی هستهای امن نیست. پس از زلزله و سونامی سال گذشته و فاجعه هستهای در ژاپن، جهان نگران احتمال رخداد دوباره آن در نقاط دیگر است. به عنوان مثال آلمان با تعطیل کردن هشت واحد از نیروگاههای هستهای پس از حادثه فوکوشیما در سیاستهای انرژی خود تجدید نظر کرد. سوئیس و اسپانیا نیز ساخت هر نیروگاه جدیدی را ممنوع کردند.
شرکت کنندگان در این تظاهرات، این رویداد را همزمان با روز ملی کودکان جشن گرفتند. آنها امیدوارند که افزایش آگاهی درباره خطرات نیروگاههای هستهای ادامه یابد.